Salvia hispanica L., znana również jako chia, to jednoroczna roślina zielna, pochodząca z południowego Meksyku i północnej Gwatemali. Zapisy historyczne świadczą, że Salvia hispanica L. była używana obok kukurydzy, fasoli i amarantusa przez starożytne kultury mezoamerykańskie Azteków i Majów do przygotowywania ludowych leków i żywności.
Chia to nasiona oleiste, które mają moc złożoną z tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego, białek, witamin (A, B, K, E, D), minerałów i przeciwutleniaczy. Korzyści ze stosowania nasion chia jako suplementu diety są ogromne – pozytywne korzyści obejmują wspomaganie układu pokarmowego, zdrowej skóry, mocniejsze kości i mięśnie, zmniejszanie ryzyka chorób serca, cukrzycy itd.
Wartości odżywcze w czarnych nasionach Chia wynoszą 16,9% białka, a zawartość błonnika 32,6%. W białych nasionach Chia zawartość białka wynosi 16,5%, a zawartość błonnika 32,4%. Zawartość białka w nasionach chia wynosi około 17%, więcej niż we wszystkich innych zbożach (na przykład w kukurydzy wynosi 9,4%, ryż 6,5% a w pszenicy 12,6%). Dzięki około 20% zawartości białka chia ma ogromny potencjał do korygowania i zapobiegania niedożywieniu energetycznemu.
Nasiona zawierają od 34 do 40 g błonnika pokarmowego na 100 g, co odpowiada 100% dziennego zalecenia dla dorosłej osoby. Ta zawartość błonnika jest wyższa niż komosa ryżowa, siemię lniane i amarantus, dlatego nasiona chia mogą znaleźć zastosowanie w profilaktyce wielu chorób układu krążenia i cukrzycy, co wykazały liczne badania epidemiologiczne. Brak glutenu w chia to kolejna wyjątkowa cecha, która może być trawiona przez pacjentów cierpiących na celiakię.
Wyniki badania naukowego przeprowadzonego w szpitalu St. Michael Hospital w Toronto w Kanadzie ujawniły kilka kluczowych zalet chia, które są:
- najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3,
- wyższą zawartością żelaza i błonnika, wapnia i magnezu niż mleko,
- 37 g nasion dziennie stabilizuje poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzycę,
- zapobiega zawałowi mięśnia sercowego i udarom poprzez hamowanie agregacji płytek krwi,
- obniża skurczowe ciśnienie krwi do 6 mmHg
W 2008 roku doniesiono również o niektórych właściwościach leczniczych chia, które obejmują obniżenie poziomu cholesterolu, hamowanie krzepnięcia krwi, zapobieganie stresom i epilepsji, poprawę układu odpornościowego. Spożywanie chia w ciąży pomaga w rozwoju siatkówki i mózgu płodu. Wyniki badania przeprowadzonego na samcach szczurów rasy Wistar ujawniły, że karmienie nasionami chia miało ogromny wpływ na spadek trójglicerydów i zwiększył korzystny poziom cholesterolu HDL.
Nasiona chia można dodawać lub mieszać z herbatnikami, makaronami, płatkami zbożowymi, przekąskami i ciastami jako suplementy. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe nasiona chia mogą być stosowane jako zamienniki jaj i tłuszczu.
Kompozycje olejów roślinnych na bazie nasion chia można kupić w sklepie Oiliv.